Оригинални знамена на българското опълчение за първи път гостуват във Варна

MadeInVarna
Оригинални знамена на българското опълчение за първи път гостуват във Варна

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военноисторически музей.

Посетителите на музея ще имат възможност да видят три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода. Това са знамената на 1-ва и 5-а опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.

На националния празник 3 март изложбата може да бъде разгледана безплатно, когато по традиция Военноморският музей ще работи с вход свободен.

Изложбата „Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Жители на Цветния квартал канят кмета и окръжния прокурор да обсъдят презастрояването на ул. Роза

Жители на Цветния квартал канят г-н Портних, окръжния прокурор Кр. Конов, граждани и медии в читалище “Маяковски” да обсъдят презастрояването на улица “Роза”. Ето какво споделя Стефан Иванов: “Здравейте, ние живущите в Цветен Квартал Ви каним на 22.02 от 17:00 в конферентата зала на Народно читалище “Отец Паисий” – по […]