Отбелязаха 131 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

MadeInVarna
Отбелязаха 131 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С тържествена церемония пред сградата на Щаба на Военноморските сили във Варна бяха отбелязани 131 години от рождението на първия български адмирал, командвал флота, контраадмирал Иван Вариклечков. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, родственици на Вариклечков, граждани. Събитието бе организирано от Военноморските сили на Република България. 

 

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в гр. София. Той е едно от четирите деца на семейството на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното училище в столицата с артилерийска специалност. По време на Първата световна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава способ за откриване на противникови подводници, командир е на торпедоносеца „Смели“. След излизането на България от войната превежда френски части през река Дунав. Награден е с френския Орден „Почетен легион“. В периода 1931 – 1932 г. е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и учебни заведения на германския флот. През 1933 – 1935 г. е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис III и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота. На 1 май 1937 година става първият действащ контраадмирал на българския Военноморски флот. На 10 октомври 1939 г. се провежда коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се противопоставя категорично на плановете България да стане съюзник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Негова съпруга е Вилма-Луиза Отто, от която има син Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци.  След 9 септември 1944 г. е арестуван и лежи в лагери и затвор. Умира на 23 февруари 1974 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

50 лица ще бъдат обхванати в социалната услуга „Приют“

Стартира предоставянето на социалната услуга „Приют“, с капацитет 50 лица, в центъра на ул. „Петко Стайнов“ №7, чрез финансиране по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от дирекция „Социални дейности“ към Община Варна. Основните дейности по проекта са подбор и наемане на персонал, подбор на потребители; провеждане на обучение […]