Отбелязваме зимния Кръстовден

MadeInVarna
Отбелязваме зимния Кръстовден

Именници: Кръстьо, Кръстана

На този ден (наричан още Водокръст, Неядка, Попова Коледа) според народните представи се пропъждат мръсните дни. Свещеникът “кръщава вода”, като пуска в нея кръст . След това с котле от тази осветена вода и босилкова китка той обикаля домовете и ръси. Домакините хвърлят монети в котлето и го даряват с вълна, брашно, боб и др.

Църковният обред е свързан с вярването, че с кръщаването на водата и с ръсенето се пропъждат нечистите дни, а заедно с тях и злите сили. Затова всеки трябва да пийне от кръстената вода, за да прогони от себе си злото. Празникът е неделим от новогодишния празничен комплекс и е своеобразна връзка между Нова година и Йордановден.

Следваща Новина

Програма за Богоявление и 172 години от рождението на Христо Ботев

08:30 ч. Тържествена Богоявленска литургия; Катедрален храм “Успение Богородично” 10:00 ч. Благославяне на военни части и техните бойни знамена; площад „Св. Св. Кирил и Методий“; 10:30ч. Празнично шествие Катедрален храм “Успение Богородично”, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“ до Алеята на възрожденците в Морската градина 10:50 ч. Полагане […]