Празнуваме Св. Сава

MadeInVarna
Празнуваме Св. Сава

На 5 декември православната църква почита светеца Свети Сава, но в България представите са за жена светица – Света Сава, сестра на Св. Варвара и Св. Никола, покровителка на чумата.

 

Варвара и Сава са двете сестри на Свети Никола. Според поверията Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: „Варвара вари, Сава пече, а Никола яде“.

 

А православната църква почита паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

 

С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът „Свети Сава“ съществува и до днес, а през цялото Средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

 

На Савинден преди изгрев слънце жените, които не могат да заченат, пресяват брашно през наопаки обърнато сито. А най-старата жена в дома нарежда: “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема” и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината ще добие рожба.

 

За здраве и плодородие жените раздават питки. В същото време обредите “закрилят” стопаните от вредоносното действие на злите сили.

 

На 5 декември празнуват имениците Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка, Слави, Светослав, Светослава.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Вицепрезидентът откри в Чирпан паметник на поета Димитър Данаилов

Да препрочитаме завета на поета да бъдем човеци и да загърбим омразата помежду си, призова Илияна Йотова Паметник на поета Димитър Данаилов откри вицепрезидентът Илияна Йотова в родния му град Чирпан. Данаилов посвещава живота си на поета Яворов и 30 години е директор на Къща музей „П. К. Яворов“. „Човек […]