Преди 820 години на днешния ден цар Калоян превзема Варна

MadeInVarna
Преди 820 години на днешния ден цар Калоян превзема Варна
Снимка: Made in Varna
На днешната дата през 1201 г. цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. Градът се е защитавал от голям гарнизон, включително от западни наемни войници – най-смелите в редиците на византийската армия. За да завземат крепостта, българските инженери конструират огромна обсадна кула, която е по-широка от външния ров. Така армията успява да премине през рова и достига стените на града.
Обсадата на Варна е проведена между 21 и 24 март 1201 г. На третия ден войниците правят пробив. Според византийския историк Никита Хониат Калоян не се поколебал да убие всички защитници, въпреки факта, че било Великден. Византийците са хвърлени в рова и заровени живи. Тогава българският владетел получава прозвището “Ромеоубиец”.
Най-младият от тримата Асеневци се възкачва на престола в началото на 1197 г. Той стабилизира вътрешнополитическия живот на България и печели международно признание за държавата. Възстановява нейната териториална цялост и води активна външна политика, като дори получава титлата “крал”, сключвайки уния с папата. Печели много военни победи, като успява да победи невижданата сила на западните рицари. Умира мистериозно при обсадата на Солун през 1207 година.
През декември 2008 г. във Варна е издигната 8-метрова месингова статуя на цар Калоян.

 

Следваща Новина

Окръжна прокуратура – Варна повдигна обвинение на 35-годишен мъж за убийството на негов познат в с. Попович

Снимка: Made in VarnaОкръжна прокуратура – Варна повдигна обвинение на 35-годишния К.П. за убийство, извършено с особена жестокост към жертвата – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 във връзка с чл. 115 от НК. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от […]