Представители на ВСУ “Черноризец Храбър” участваха в Международната историческа школа в гр. Виборг, Русия

MadeInVarna
Представители на ВСУ “Черноризец Храбър” участваха в Международната историческа школа в гр. Виборг, Русия

В град Виборг се състоя Международна историческа школа, в която участваха 150 младежи – чуждестранни и руски студенти и докторанти от близо 50 страни. Събитието бе организирано от Руското историческо общество, Министерството на науката и висшето образование на Руската Федерация и Държавния академичен университет по хуманитарни науки.

За Школата кандидатстваха над 700 студенти и млади учени, които се състезаваха за150 места. Всички предложения на ВСУ “Черноризец Храбър” бяха одобрени от Организационния комитет, който отбеляза високото ниво на представените мотивационни писма. Нашият университет бе представен от  седем участници – Валентин Марков, Сия Михайлова, Доротея Николаева, Кристиан Иванов, Виктория Бойчева, Миглена Димитрова и Ясмин Баракат – бакалаври, магистри, докторанти от трите факултета и млади сътрудници с отлични познания по руски език и активно участие в конкурси и инициативи на Руския център. Те представиха достойно университета по време на Школата.

Двама от студентите ни завършиха успешно дистанционен стаж в Държавния академичен университет по хуманитарни науки при РАН през юни тази година. С университета ВСУ “Черноризец Храбър” има подписан договор за сътрудничество от 2019 г.

Участниците ни бяха подпомогнати от проф.д.ист.н. Румяна Михнева, която им предостави литература за предварителна подготовка по историческите теми на Школата и от проф. д-р Галина Шамонина – по руски език и култура.

За студентите участието в подобни международни форуми е уникална възможност да разширят своите познания по история и култура на Русия, да се срещнат с известни учени, ръководители на академични институти, водещи университети, най-големите архиви и музеи, да получат подкрепа в изпълнението на собствените си исторически и образователни инициативи.

Участниците бяха поздравени от  проф. Константин  Могилевски, член на Президиума на Съвета на Руското историческо общество, председател на Управлението на Руското историческо общество, Изпълнителен директор на фонд «История на Отечеството»,  акад. д.ист.н.  Александър Чубарян, научен ръководител на Института по всеобща история на Руската академия на науките и доц. Денис Фомин-Нилов, Ректор на Държавния академичен университет по хуманитарни науки. С видео обръщение се включи и Сергей  Наришкин – председател на Руското историческо общество.

От първия ден участниците бяха разделени на четири групи/отбори, като за всеки отбор имаше наситена образователна програма, включително онлайн лекции, както и конкурс за стипендия.

ВСУ “Черноризец Храбър”бе представен  в три тематически трека, посветени на историята на Русия, съвременните постижения на руската наука и култура и изкуство на най-новото време. Всяка група студенти подготви и представи свой собствен изследователски проект. Кристиан Иванов – докторант на ВСУ „Черноризец Храбър“ в катедра „Психология“, постигна отличен резултат, като достигна до полуфинал в неговата област.

Освен лекциите, майсторски класове и работата по проекти програмата на участниците включваше и богата културна програма, включително и екскурзия до Санкт Петербург, където работата на отборите продължаваше. Едната група е посети Музея по антропология и етнография на Петър Велики при РАН, втората – Военно-историческия музей на артилерията, инженерните войски и комуникационните войски, третата –  Петропавловската крепост, а четвъртата – Руската национална библиотека.

Наситената образователна програма и работата по проектите продължи цяла седмица. Участниците ни получиха сертификати.

Всички участници са с възторжени отзиви за Школата и наученото в нея, с топли спомени за многобройните си колеги от различни университети, за създадените приятелства и контакти. Сътрудниците на Международния отдел на Варненския свободен университет донесоха и предложения за нови партньорски договори, в това число и с Московския държавен университет.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Общината ще плаща за поддръжката на пътищата без винетки край Варна

Седем участъка от републиканската пътна мрежа край Варна остават освободени от винетки, но Общината ще превежда ежегодно средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за тяхната поддръжка. Членовете на постоянната комисия по финанси и бюджет към местния парламент одобриха проект на споразумение с държавната агенция, с което Община Варна поема финансов […]