Приключи заваряването на новите части на тръбопровода

MadeInVarna
Приключи заваряването на новите части на тръбопровода

Приключи заваряването на двете нови части на тръбопровода, който ще бъде положен под дъното във Варненското езеро. Започнахме работа по утежняване на съоръжението, т.е. изливане на стоманобетонови елементи, обясни Христо Николов, главен инженер на „Хидроремонт – ИГ“. Той допълни, че в момента продължават изкопните дейности на траншеята в южната част на езерото. Подготвя се и ваденето на третата част на тръбата, за да не пречи при работа в района на фарватера.

Авариралият тръбопровод е изграден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведен в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна. По данни на ВиК Варна в момента отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово преди да попаднат в аварийния тръбопровод. Агрегатите и системите с аерационно, механично и друго съпътстващо оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите.

Качеството на морската вода край всичките 23 плажни зони, които контролира РЗИ- Варна за микробиологично замърсяване (от курорта “Златни пясъци” до Бяла, Варненско), е отлично. Това показват резултатите от второто набиране на проби, съобщиха от РЗИ-Варна. Пробите са взети на 9 и 11 юни, предстои ново пробонабиране през следващата седмица. Водите край плаж “Аспарухово” и Офицерски плаж също са подобрили качеството си за две седмици, като от добри, сега водите са с отлични показатели.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Спартак Вн загуби от Лудогорец II с 8:0 в контрола

Лудогорец стартира контролите с разгромна победа над Спартак (Варна) с 8:0. Мачът се игра на един от терените в комплекса “Гнездо на орли”. През първото полувреме паднаха два гола. Резултатът откри Серкан Юсеин, а Владислав Найденов бе точен за 2:0. През втората част Бранимир Костадинов реализира две попадения. По едно […]