Програма “Гледай, рисувай и учи” започва в Градската художествена галерия

MadeInVarna
Програма “Гледай, рисувай и учи” започва в Градската художествена галерия

Първата образователна програма под надслов “Гледай, рисувай и учи!” започва в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Модулът включва уроци по експонираните факсимилета на офорти от Рембранд. Участниците ще имат възможност се запознаят с творчеството на художника и с неговата епоха, ще научат подробности за графичната техника на офорта и особеностите на графиката на Рембранд. Сред творческите задачи са прерисуването на графично произведение от колекцията факсимилета, като се  изследват преходите между светло и тъмно в композицията, както и анализът на основните графични изразни средства – линия, щрих и петно.

За целите на обучението в Галерията се експонирани факсимилета на 100 офорта на Рембранд. Колекцията с оригинали принадлежи на Държавния музей за изящни изкуства “Пушкин” в Москва. Цялото графично творчество на Рембранд наброява около 300 офорта в жанровете на портрета, автопортрета, фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта.

 

Галерията предоставя необходимите материали за рисуване на участниците. Накрая те ще могат да си тръгнат със създадените от тях рисунки. В обучението могат да се включат всички почитатели на изобразителното изкуство, независимо от възрастта.

Заниманията, под ръководството на музеен педагог, ще се провеждат от вторник до петък в периода от 9 до 29 март от 10 до 16 ч. Входът е без зелен сертификат, с маски.

Партньори в проекта са НУИ „Добри Христов“ – Варна, РБ „Пенчо Славейков“ – Варна, и НЧ „Просвета“- 1927, Варна.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Екипът на филма „Ботев“ гостува във Варна

Екипът на филма „Ботев“ гостува в морския град по покана на Община Варна. Творческият екип ще се срещне с публиката по време на премиерата днес – 9 март, от 19 ч., в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център. Община Варна е закупила билетите за прожекцията и те са предоставени […]