Силен вятър и високи вълни в борбата за медалите на Европейското по ветроходство във Варна

MadeInVarna
Силен вятър и високи вълни в борбата за медалите на Европейското по ветроходство във Варна

Вчера денят започна в 09:30 със среща на треньорите. Първите флоти, които атакуваха морето бяха ILCA 6 жени и ILCA 6 мъже. Състезанията започнаха в 12:00 часа по график, като ветроходците стартираха третата си гонка на този шампионат. В края на класа имаше 5 общи изтегляния за жените, в следствие на фалстарт, така че денят стана по-дълъг за всички 220 ветроходци, чакащи да завършат или да започнат състезанията си.

Корабът на главните съдии устоя на напрежението и успя да проведе всички планирани за деня гонки от програмата в ILCA6. За сметка на това, групите на ILCA 7 успяха да направят само една гонка поради ограничението във времето и се върнаха на брега около 18:00.

Времето във Варна се оказа голямо предизвикателство за европейския елит, поради по-ниските температури и големите вълни, но със сигурност това осигури много адреналин в гонките.

Що се отнася до резултатите, изненади в челните редици при жените ILCA 6 липсват. Водач продължава да е норвежката олимпийска състезателка Лине Флем Хост (3-3-1-79BFD) без черен флаг до момента. Гръцката представителка от Токио, Базилея Каракалиу  (14-1-3-8), се изкачи от четвърта до втора позиция, след като направи силно завръщане след първата гонка, в която заобиколи първи знак едва 25-та. В момента заема второ място с 12 точки. Дейзи Колинридж (7-22-14-1) е трета с 22 точки, печелейки последната за деня гонка.

Състезателят от Турция Умут Ейрипармак (1-1-2-7) все още е първи в шампионата на ILCA 6 за мъже в общото класиране и под 21 години с 4 точки, но във врата му дишат Оскар Мадонич от Украйна (3-5-3-1) и Стипе Гаспич от Хърватска (2-3-4-2) със 7 с по-добри изхвърляния. Оскар също е 2-ри в шампионата до 21 години, следван от Джейсън Кефалонитис GRE (4-7-27BFD-3) на четвърто място общо класиране с 14 точки. В ILCA 6  е и най-силното българско представяне до момента, Михаил Берберов на 16 години е 15-ти при мъжете и 11-ти в класирането под 21 години.

Шампионатът на ILCA 7 все още се доминира от Майкъл Бекет Великобритания (1-1-4), макар и застигнат на  6-те точки от Павлос Контидес Кипър (2-3-1).Третото европейско място за сега принадлежи на Фин Линч от Ирландия (6-10-3) с 19 точки.

Събитието продължава до събота, 9 октомври. 8 нови гонки са насрочени за следващите 4 състезателни дни. Стартовата последователност за днес е: ILCA 7 Жълт флаг 11:00 / ILCA 7 Син флаг, веднага след ILCA 7 Жълт флаг / ILCA 6 Жени 14:00 / ILCA 6 Мъже веднага след ILCA 6 Жени

Европейското първенство се организира от СК „Черно море Бриз“, Българска федерация по ветроходство, Министерство на младежта и спорта и Община Варна, с подкрепата на Пристанище Варна. Варна се готви за престижния форум от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Видео: Биляна Дудова спечели златен медал от СП по борба

Биляна Дудова стана световна шампионка по борба в категория до 59 кг. на шампионата в Осло. Нашето момиче победи с 6:4 японката Акие Ханай във финала и напълно заслужено се поздрави с титлата. Вчера българката постигна три победи на Световното първенство, за да стигне до решаващия мач за златния медал. […]