Задържаха над 400 кг хероин във Варна

MadeInVarna
Задържаха над 400 кг хероин във Варна

В съвместните действия са участвали и служители на Агенция „Митници“, под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна

В резултат на съвместни действия на служители на ГДБОП и Агенция „Митници“, под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна, е предотвратена контрабандата на хероин, с общо тегло от 401,468 кг.
На 7 февруари в пристанище Варна – Запад пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него се намирали четири контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка /битумни ролки/. Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.
В хода на проверката било установено, че битумните ролки в три от контейнерите се различават по цвят и надписи от останалите.  От извършения оглед станало ясно, че 71 ролки са с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Експертната справка установила, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, по цени за нуждите на наказателното производство.
По случая е образувано досъдебно производство. В хода на проведените оперативно – издирвателните действия служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна са установили и задържали извършителите – 35 – годишен /собственик на дружеството вносител на стоката/ и 45 – годишен митнически служител.
Двамата са привлечени към наказателна отговорност, с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа, предстои искане за постоянното им задържане.
Работата по досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка  чл. 20 ал. 2 от НК продължава под ръководството на Окръжната прокуратура.
Подробности за контрабандния хероин оповестиха заместник – директорът на ГДБОП старши комисар Илия Делчев, началникът на СБОП– Варна – главен инспектор Любомир Николов, административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна – апелативният прокурор Владимир Чавдаров, заместник – окръжният прокурор Дияна Иванова, заместник – главният директор на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ – Светослав Владимиров, директорът на ТД „Северна морска“ – Соня Трифонова, началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ при ТД „Северна морска“ – Светлозар Калинов и началникът на отдел „Митническо разследване и разузнаване“ – Бранимир Раданов.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Ангел Джамбазки: Държавно организираната антибългарска истерия в РС Македония трябва да спре

Държавно организираната антибългарска  истерия трябва да спре. РС Македония трябва да влезе в ЕС и да паднат изкуствените граници народа от двете страни на границата. Това каза в предаването „Свободна зона“ по ТВ Европа евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Интересно е да се отбележи къде се намира град […]