Спектакълът “100” откри Международния театрален фестивал “Варненско лято”

MadeInVarna
Спектакълът “100” откри Международния театрален фестивал “Варненско лято”

Със спектакъла “100” започна Международният фестивал “Варненско лято”. Постановката е на ДТ “Стоян Бъчваров”, дело на режисьора Боян Иванов, създадена по повод вековния юбилей на театъра. На откриването присъстваха кметът на Варна Иван Портних, Цветана Манева – председател на настоятелството на фондация “Виа Фест”, проф. Николай Йорданов – директор на фестивала, Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна.

 

 

 

“Тази година е специална за нашия град, защото честваме много годишнини – 75 г. Варненска филхармония, 95 г. Международен музикален фестивал “Варненско лято”, 100 г. ДТ “Стоян Бъчваров”, 100 г. от обявяването на Варна за курортен град, 120 г. Варненско Археологическо дружество. Това е най-краткото доказателство за качеството, дълголетието и връзката между културата и туризма в нашия град. Пожелавам същата творческа съдба на МТФ “Варненско лято”, който догодина ще навърши 30 г. от създаването си”, заяви кметът Иван Портних. Приветствия към участниците и зрителите отправиха и Цветана Манева, проф. Николай Йорданов, Даниела Димова.

 

 

МТФ “Варненско лято” ще продължи до 12 юли. Програмата е богата, като спектаклите в българската селекция са 10, а в международната са подбрани представления от Нидерландия, Германия и Испания, както и прожекция на хитовата британска продукция „Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой.

 

 

 

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2021 се организира от фондация „Виа Фест“ с подкрепата на Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна – ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавният куклен театър, Фестивалният и конгресен център, Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и Археологическият музей.

 

Пълната програма може да бъде видяна тук: www.viafest.org.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

70 състезатели ще участват в параолимпийския турнир „Варна“

Около 70 състезатели ще участват в паралимпийския турнир “Варна 2021” за хора с увреждания, който ще се проведе от 3-ти до 6-ти юли в морския град. Тази година в програмата на състезанието са включени три вида спорт: шоудаун, шахмат и тенис на маса. Организатор на събитието е спортен клуб за […]