Специализираната прокуратура обвини и задържа за срок до 72 ч шест лица за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари

MadeInVarna
Специализираната прокуратура обвини и задържа за срок до 72 ч шест лица за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа шест лица за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари – престъпления по чл.321, ал.З, вр.ал.2 вр. чл. 209 и по чл. 253 от НК.
Обвиняемите са задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.
При акцията са претърсени офиси и жилища в столицата. Иззети са множество документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на  мобилни сигнали, както и луксозни автомобили – три мерцедеса и БМВ.
Според събраните до момента доказателства организираната престъпна група е действала от януари 2017 г. Нейни членове се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси и въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби.
С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.
Пострадали от престъпната дейност са десетки граждани.
Двама от задържаните по досъдебното производство са обвинени като лидери на групата.
По досъдебното производство са извършени огледи, разпитани са свидетели. Работата по разследването продължава.

Днес, 28.03.2021 г., бе даден брифинг по случая от административния ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова и старши комисар Димитър Брайков, зам.-директор на ГДБОП-МВР.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Пловдивски полицаи задържаха четирима за контрабанден тютюн

При спецакцията са иззети 100 кг тютюн, машина за рязане и електронна везна Вчера, при проведена специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата, производството и разпространението на акцизни стоки без акцизен бандерол, служители на Трето РУ – Пловдив са задържали трима в момент на сделка с контрабанден тютюн. Установено е, […]