Центърът за Спешна помощ във Варна с нови линейки по европроект

MadeInVarna
Центърът за Спешна помощ във Варна с нови линейки по европроект

Шест нови линейки е получил Областният център за спешна медицинска помощ-Варна през миналата година по европроект. Три от линейките работят във Варна, а останалите – в регионалните звена в Провадия, Долни чифлик и Дългопол. Очаква се до 2021г. автопаркът на варненската Спешна помощ да бъде изцяло обновен. Закупуването на специализираните превозни средства е в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.

Общата стойност на проекта, който се реализира на територията на цялата страна, е 163 897 815,62 лв. Бенефициент е Министерството на здравеопазването. Целта му е осигуряването на качествен, равнопоставен и навременен достъп до услугите на спешната медицинска помощ на гражданите на България и на пребиваващите на нейната територия.

Проектът обхваща не само доставката на общо 400 оборудвани медицински превозни средства, а и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане.

Филиалите за спешна помощ във Варненско, обхванати от проекта на здравното министерство, са в общините Варна, Бяла, Провадия, Белослав, Дългопол, Аксаково, Девня, Долни чифлик и Вълчи дол. Инфраструктурно ще бъдат подпомогнати варненските болници „Св. Марина“ и „Св. Анна“.

Линейките гарантират висока степен на безопасност. Всеки автомобил разполага с различни видове специализирани носилки за транспортиране на болни в зависимост от състоянието им. Оборудван е и с устройство за изтегляне на хора, блокирани при катастрофи. Линейките имат и модерна апаратура: стационарна кислородна инсталация, транспортен респиратор, инсталация за аспирации, оборудване за инфузии, вградена библиотека за медикаменти, отоплителна, охладителна и вентилационна система, оборудване за управление на животозастрашаващи състояния.

Крайният срок за изпълнението на дейностите по проекта е 23 октомври 2021 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Приеха Програма за дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора за 2020 г

Програма за дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора през 2020 г. бе приета на първото за годината заседание. В него участваха Тодор Иванов, зам.-кмет, представители от Районната прокуратура, Областната дирекция на МВР, сектор БОП, ГПУ Варна, дирекция „Социално подпомагане“; експерти от дирекция „Превенции“; представители на неправителствените […]