Удължават срока на мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса във Варна

MadeInVarna
Удължават срока на мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса във Варна

Част от мерките в подкрепа на гражданите и местния бизнес, които Общинският съвет във Варна прие през декември, остават в сила. Тяхната продължителност ще бъде съобразена със сроковете в заповедите на здравния министър. Това стана ясно на днешното заседание на местния парламент, на което съветниците, по инициатива на председателя Тодор Балабанов, допълниха свое решение от средата на декември.
Тогава те одобриха предложението на групата на ПП ГЕРБ обектите, попадащи в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването от 25 ноември, да бъдат освободени от заплащане на такси, наеми и цени на услуги, включително от цена за сметоизвозване и такса „тротоарно право“. Облекчението, според решението на съветниците, важи за периода 28 ноември – 21 декември 2020 г.
Впоследствие срокът на въведените противоепидемични мерки беше удължен до 31 януари 2021 г. Затова Общинският съвет реши периодът, в който гражданите и бизнесът се освобождават от заплащане на посочените разходи, да бъде съобразен с определените в съоветните заповеди на министъра на здравеопазването срокове.
На юридическите и физическите лица, които вече са си платили местните такси, наеми и цени на услуги по договори и обезщетения с Община Варна за този период, сумата ще бъде приспадната от следващите плащания.
На днешното заседание съветниците одобриха също разкриването на нова социална услуга „Асистентска подкрепа“ за 728 жители на Варна. Асистенти ще помагат на възрастни хора и на лица с увреждания, които не са в състояние да се обслужват сами.
Местният парламент даде също съгласието си Община Варна да кандидатства по процедура за директна безвъзмездна финансова помощ „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19”. 300 варненци, намиращи се в затруднено положение , в продължение на няколко месеца ще получават топъл обяд.
Проектът за модернизация на уличното осветление в район „Младост“ също беше част от дневния ред на днешното заседание. Съветниците одобриха текста на споразумение за партньорство за изпълнение на проекта, който предвижда рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на външното изкуствено осветление в район „Младост“, кв.16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р. Те дадоха съгласието си от общинския бюджет да бъдат осигурени средства в размер до 600 000 лева за съфинансиране на проектното предложение. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв., осигурени по програма   “Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.
Друго решение от днешното заседание е общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ да поеме управлението на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“ във Варна. Предприятието ще управлява безвъзмездно новоизграденото пристанище за срок от 5 години.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Задържаните фалшификатори направили български паспорт на Силвестър Сталоун

Разбитата престъпна група, произвеждала фалшиви пари и документи, е изработила и български паспорт на актьора Силвестър Сталоун. Документът е със снимката и имената на Слай и е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката, съобщават от спецпрокуратурата. Престъпната група беше разкрита днес при специализирана полицейска операция […]