Варна почете Деня на народните будители

MadeInVarna
Варна почете Деня на народните будители

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина Варна почете Деня на народните будители. Сред официалните лица бяха кметът Иван Портних, областният управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на Военноморските сили, на ОД на МВР – Варна, районни кметове, на политически партии, граждански сдружения и неправителствени организации. Благодарствен молебен бе отслужен от отец Василий Шаган. В празника се включиха много деца и ученици от детски градини и училища във Варна.

По-късно кметът Иван Портних поднесе букет и на паметната плоча на 20-те будители от Варна в двора на Духовно-просветния център “Св. Архангел Михаил”, където през 1860 г. е създадено първото българско училище от група възрожденци. Сред тях  – братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоячо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев. Плочата бе открита през 2017 г. по инициатива и с финансиране от Община Варна.

По повод празника в залата на Първа езикова гимназия се проведе фолклорен концерт-спектакъл, с участието на детски и младежки състави от Общинския детски комплекс, НУИ „Добри Христов“, СУ „Елин Пелин“, СУХНИ „Константин Преславски“, ВСУ „Черноризец Храбър“ и балетна школа „Степ уан“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Над 100 деца се включиха в регатата ”Есенни ветрила”

Над 100 деца се включиха в традиционната регата ”Есенни ветрила” по кану-каяк, ветроходство и академично гребане, с която бе закрит сезонът на вода. Организатор на събитието е дирекция “Спорт” към Община Варна и спортен клуб по кану-каяк “Черно море-Бриз”. В регатата се включиха още спортният клуб по академично гребане “Черно […]

Варна почете Деня на народните будители

MadeInVarna
Варна почете Деня на народните будители

С полагане на венци и цветя пред паметника на отец Паисий в Морската градина варненци отбелязаха Деня на народния будител. Поради усложнената епидемиологична обстановка не беше проведен тържествен военен ритуал.

От името на Община Варна цветя поднесоха Коста Базитов, зам.-кмет, Антония Йовчева, директор на дирекция “Култура и духовно развитие”.  По време на проявата бяха спазени всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Започват поетичните празници „Вапцарови дни“

Националните поетични празници „Вапцарови дни“ ще се проведат във Варна от 4-ти ноември до 7-ми декември.Организатор на събитието е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, която се реализира с финансоват аподкрепа на Община Варна. Инициативата включва национален литературен конкурс, посветен на Никола Вапцаров, и национален рецитаторски конкурс по творби на поета. Във […]