Варненският апелативен съд потвърди 18-годишна присъда за убийството на жена в Ново Оряхово

MadeInVarna
Варненският апелативен съд потвърди 18-годишна присъда за убийството на жена в Ново Оряхово

Апелативният съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която първата инстанция е признала вината на мъж за убийството на жената, с която съжителствал в с. Ново Оряхово. Определеното на Стоян С. наказание е 18 години лишаване от свобода. Той трябва да изплати обезщетения за причинени неимуществени вреди на четирите деца на жертвата.
Според обвинението, на 1 април миналата година подсъдимият е умъртвил умишлено Стоянка Й., с която живеели на семейни начала и имали три малолетни деца. Взаимните упреци в изневяра породили поредeн скандал между двамата. Конфликтът прераснал във физическо насилие. След като нанесъл удари на 44-годишната жена, той я душил, което причинило смъртта й. Подсъдимият прикрил стореното, като заровил тялото в двора на къщата. Скрил и нейни вещи. Пред роднините на жената твърдял, че е избягала с друг. Близките й обаче се натъкнали на прясно разкопаната почва. Междувременно Стоян се укрил, но бил открит от роднини и предаден на полицията. Веднага след задържането си направил пълни самопризнания.
Подсъдимият обжалва присъдата на първата инстанция пред Апелативния съд, с искане за намаляване на наказанието. Прокуратурата, частните обвинители и гражданските ищци (децата на починалата) смятат съдебния акт за правилен.
Въззивната инстанция прецени, че присъденото наказание от 18 години лишаване от свобода е справедливо и съответства на извършеното деяние. Санкцията е наложена при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства: макар Стоян да е бил реабилитиран за две кражби, свидетелство за лошите данни за личността му са регистрираните от починалата оплаквания за домашно насилие. Съдът обръща внимание, че мъжът е лишил от живот майката на трите си деца, при това докато те са били в съседната стая и са чували случващото се. Начинът на извършване на престъплението също е със съществена тежест, макар че то не е квалифицирано от държавното обвинение като убийство, извършено по особено мъчителен начин. Затова Апелативният съд е категоричен, че всяко по-ниско наказание би било несправедливо занижено. Втората инстанция не намира основания за отмяна или изменение на присъдата на  Варненския окръжен съд спрямо подсъдимия в убийство Стоян С. и поради това я потвърди.
Решението подлежи на касационна проверка пред ВКС.

Следваща Новина

Каракачанов: 45-ото НС беше позор за българската демокрация

Стара моя идея е засилване на президентските правомощия – право на законодателна инициатива, вот на доверие или недоверие към правителството. Това каза в „Офанзива с Любо Огнянов“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му 45-ото НС е било „ку-ку изпълнение, позор за българската демокрация“. Трябва да се защитава националният […]