Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бизнес и Министерството на външните работи

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бизнес и Министерството на външните работи

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с доц. д-р Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, Павлин Петров – Българската асоциация на заведенията, Милен Люцканов, заместник-министър на МВнР. Основен фокус на дискусията бе подготовката на предстоящия летен сезон и условията за пътувания от Великобритания и Русия.
Предвид динамиката в развитието на пандемията е трудно да се правят дългосрочни прогнози и планове, особено за международните пътувания и това какви мерки могат да бъдат въвеждани или премахвани, каза вицепремиерът. И уточни, че към момента по информация от Министерството на здравеопазването не са въведени изключения от изискването за представяне на документ за отрицателен резултат от проведен PCR тест, бързи тестове за наличие на антитела след преболедуване на COVID-19 или поставена ваксина срещу COVID-19.
Предвид предстоящия летен сезон и предполагаемия и очакван рестарт на туризма, както и започналите продажби на туристически пакети, считаме за необходимо служителите от сектора, които изпълняват служебните си задължения посредством пряк контакт с голям брой хора, да бъдат приоритетно предвидени в Националния ваксинационен план на България, посочи министър Николова. Тя обясни, че това се отнася за рецепционисти, камериерки, сервитьори, бармани, както и част от наземния персонал на летищата, и поясни, че вече се работи и по конкретен списък на заетите от сектора, който ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването.
Считаме, че процесът по ваксинация на заетите лица в туристическия сектор следва да изпреварва по време разрешаването на туристическите пътувания с цел провеждане на спокоен летен сезон 2021. Това ще допринесе и за популяризирането на България като безопасна и сигурна дестинация.
По информация на бизнеса и техните външни партньори в момента има огромен интерес и записвания за пътувания през летните месеци. Доц. Драганов посочи, че се работи усилено, като дори има публикувани програми за 2022 година. Според него отрасълът трябва да се готви за сезон с по-високи очаквания от прогнозите към момента. Той счита, че лято 2021 ще повтори до голяма степен сезон 2020 като продължителност, обхващаща периода от средата на юли до октомври, но с по-голям брой пътувания.
Представителите на бизнеса посочиха, че е добре обявяването на старта на сезона да е 4 седмици преди фактическото му начало, като поясниха, че това време е нужно за работещите да се подготвят.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Галерия: Ето как ще изглежда новият супермодерен басейн на ВВМУ "Никола Вапцаров"

Миналата седмица бе направена първа копка на един важен обект за град Варна. Започна изпраждането на дълбоководен басейн за учебно-практически и тренировъчни цели на територията на ВВМУ “Никола Вапцаров”. Басейна ще дава възможност за отработване на широк спектър морски спасителни операции, както и ще осигури подготовката на водолазите от ВМС […]