Вицепрезидентът се срещна с новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците

MadeInVarna
Вицепрезидентът се срещна с новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Нарасимха Рао Нилагири Лакшми. Двамата обсъдиха условията за бежанците в България в ситуация на пандемия. Вицепрезидентът Йотова изтъкна, че грижата за бежанците в настоящата криза е още по-необходима, за да се гарантира и сигурността на българските граждани и да се предотврати насаждането на страхове и ксенофобски настроения.

На срещата беше обсъден и въпросът с ваксинацията на бежанците. Тяхната група не е изрично посочена в Националния ваксинационен план.

Илияна Йотова и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми се ангажираха, когато ограничителните мерки позволяват, да посетят бежански центрове в страната, за да се запознаят с проблемите на място.

Представителят на ВКБООН подчерта, че са необходими повече програми за интеграция на бежанците в България. Пандемията от Ковид-19 се е отразила и върху трудовата реализация на получилите закрила.

Тема на разговора бяха и непридружените малолетни и непълнолетни лица, които пристигат на територията на България, и полаганите за тях грижи. Илияна Йотова и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми обсъдиха нелегалните влизания в страната и нерешения на международно ниво проблем с каналджийството.

„Европейският съюз все още не е постигнал единни правила за убежището и миграцията, не е осъществена и реформата на Дъблинския регламент, според който най-голямата тежест пада върху страните на първа линия на прием“, изтъкна вицепрезидентът.

Следваща Новина

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд обвиняем за наркоразпространение

Окръжна прокуратура – Варна предаде на съд 46-годишния Ю.Т. за това, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, без надлежно разрешително, придобил високорискови наркотични вещества, държал ги с цел разпространение и ги разпространявал – престъпление по чл. 354а, ал. 2, т. 4 във връзка с ал. 1, изр. […]