Жители на “Добрева чешма” канят депутат и общински съветници от Варна да посетят района

MadeInVarna
Жители на “Добрева чешма” канят депутат и общински съветници от Варна да посетят района

Живеещи в СО “Добрева чешма” канят народния представител Борислав Гуцанов и колегите му от „БСП за България“ в Общински съвет – Варна да посетят района и да се запознаят с жителите.

Ето целия текст на поканата:

“Следим отблизо развитието на тазгодишния общински бюджет, тъй като ние, жителите на СО Добрева Чешма, сме една от много страни, които пряко зависят от него. Нека поясним: СО Добрева Чешма е един от бързоразвиващите се райони на град Варна, въпреки тоталната липса на инфраструктура. Като част от район Приморски, тази част на морската столица на България би следвало да получи поне част от инфраструктурата, на която се радват всички квартали и зони на града. Това не се е случвало до момента – в рамките на СО Добрева Чешма НИКОГА не са влагани общински средства с цел развитие на района – централна водопроводна система, изградени поне основни пътни артерии, улично осветление, автобусен достъп, и така нататък – всичко това липсва до ден-днешен

Това следва да се промени за пръв път от десетилетия, благодарение на заложените в бюджет 2022 средства за инфраструктурното развитие на града. Предвидени са изграждането на двете основни улици в СО Добрева Чешма ведно със свързващите ги отбивки от главен път Варна-Кичево, както и подготвянето на ВиК комуникации под въпросните основни улици и улично осветление. Районът се развива изключително бързо, и липсата на каквато и да е елементарна инфраструктура е огромен проблем. Достъпът до домовете на хората е затруднен във всеки сезон – т.нар. „улици“, с които разполагаме в момента, са в безобразно състояние, улично осветление и всякакви други удобства никога не са били осигурявани. Снегопочистването е силно затруднено през зимата, най-близката автобусна спирка е на над километър, и прочее проблеми, произлизащи от липсата на каквато и да било нормална инфраструктура.

В интервюто, отразено от БНР – Радио Варна, г-н Гуцанов задава въпрос: „В тези 150 милиона (заемът, който Община Варна смята да изтегли за 2022 г. с цел реализиране на редица инфраструктурни проекти) има ли един проект, който дава перспектива за развитието на Варна“. Има такива проекти, и то не един или два. Каним г-н Гуцанов да се запознае с един от тези проекти – описаният по-горе.

От над 40 години хората в СО „Добрева чешма“ ежедневно чупят колите си, сблъскват се с недостиг или липса на питейна вода заради неналичието на каквато и да било ВиК и пътна инфраструктура. Майки с деца се движат по черния път и дишат невъобразимият прахоляк, които се стели в дворовете на хората, тъй като дори основните две улици в района са на практика черни пътища, осеяни с огромни дупки. Достъпът на специализирани машини като линейки, например, също е силно затруднен. Липсата на улично осветление поне по основните две пътни артерии в района също създава една небезопасна среда за живущите. Липсата на нормален път е и причина за невъзможността автобусна линия Варна-Кичево да обслужва района. Проблемите са много и са неглижирани от десетилетия.

Именно през 2022 г. е предвидено да започне рехабилитацията на района, след реализирано проектно планиране от 2021 г. Това е дългоочакваната първа стъпка за развитие на района. С конкретните суми по проекта можете да се запознаете в проектобюджета за 2022г.

Във връзка с всичко изложено по-горе, учтиво каним г-н Борислав Гуцанов и колегите му от „БСП за България“ в Общински съвет – Варна, да посетят района и да се запознаят с жителите. Те ще разкажат за множеството жалби и протести през тези 40 години, както и останалите им усилия да си извоюват правото през 2022 г. да започне облагородяването и на техния район. Развитието на СО Добрева Чешрма, както и на други периферни райони, е ключово за растежа на града и избягване на пренаселването на централните му райони”, завършват писмото си жителите на “Добрева чешма”.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Видео: "Спартак" отстъпи на "Хебър" в Пазарджик

Варненският “Спартак” загуби при визитата си на “Хебър” в Пазарджик. “Соколите” отстъпиха с 1-2 срещата от 30-ия кръг на Втора лига. Томислав Папазов се разписа с глава в 9-ата минута след перфектно центриране на Евгени Игнатов. В 19-ата мин. “Спартак” имаше шанс да изравни, но Сабри стреля във вратаря. В […]