32 бебета са родени по общинската инвитро програма през 2021 година

MadeInVarna
32 бебета са родени по общинската инвитро програма през 2021 година

32 бебета, 17 момичета и 15 момчета, заченати инвитро, са родени през 2021 година по общинската програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. От началото на програмата, което е през 2015 г. досега са проплакали общо 112 бебета.

Със средства, предвидени от бюджета на Община Варна, се финансират двойки с репродуктивни проблеми, както следва: до 2 000 лева за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР. /Център за асистирана репродукция/; до 2 000 лева за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал; до 3 500 лева за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

Двойките, желаещи да кандидатстват, подават документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в Община Варна. Процедурата по подаване на документи е значително облекчена, като част от документите се проверяват по служебен път.

Образци на документите за кандидатстване са публикувани на сайта на Община Варна, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване – https://varna.bg/bg/323).

Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/820-239.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

С конкурси избират управители на 17 общински дружества и лечебни заведения

Управителни органи на 11 общински лечебни заведения и 6 търговски дружества във Варна ще бъдат избрани чрез конкурс. На днешното си заседание Общинският съвет обяви конкурси за възлагане управлението на всички ДКЦ-та, медицински центрове и болници – собственост на общината, с изключение на Очна болница, чийто управител се определя с […]