181 години от рождението на Стефан Караджа отбелязаха в Русе

MadeInVarna
181 години от рождението на Стефан Караджа отбелязаха в Русе

По повод 181-ата годишнина от рождението на видния революционер Стефан Караджа ВМРО и НД „Традиция“ поднесоха цветя пред паметника на войводата в Русе.
На България са нужни още синове като Караджата, за да върви към по-добри дни, каза Траян Тотев – общински съветник от ВМРО в Русенския общински съвет.
Мартин Календжиев припомни и историята на Караджата, който е и патрон на читалище „Стефан Караджа – 2018“.
Стефан Караджа е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско. Учи в гр. Тулча, но поради липса на средства напуска училище. Впоследствие се емигрира в Румъния. От 1862 г. започва и неговата революционна дейност.
Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа Българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград.
След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода.
През 1867 г. постъпва във Втората Българска легия. През 1868 г. я напуска и се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен.
Полумъртъв е изправен пред извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване.
На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Започна набиране на участници за фестивала Funcity +

Варна се готви за най-мащабния младежки фестивал Funcity +, който тази година е под мотото „Презареждане… дух, тяло, сетива”. Водещият мотив за участие на всеки индивидуален участник, група или организация е „Аз за Варна! Организатор на събитието е дирекция „Образование и младежки дейности” към Община Варна. Фестивалът ще се проведе […]