България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

MadeInVarna
България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество между двете страни в областта на младежта и спорта. Целта на документа е по-нататъшно укрепване на близките отношения между България и Турция и насърчаване на сътрудничеството в развитието на тези области на двете държави. Заедно с турския ми колега Мехмет Мухарем Касапоглу сложимхме подписите си под Меморандума днес в Анкара.
Министър Касапголу бе категоричен, че подписването на меморандума е знак, че България и Турция искат да надградят своите традиционно приятелски отношения. Според турския министър младите хора са най-важният ресурс на всяка страна и младежките политики трябва да се развиват интензивно.
Мехмет Мухарем Касапоглу заяви, че чрез подписването на документа за сътрдудничество се ангажираме да поощряваме традиционните спортове и игри и да насръчаваме спортния туризъм между България и Турция. Той изтъкна, че борбата срещу допинга е приоритет и за двете страни и заяви, че иска да бъдем партньори и в антидопинговите политики.
Днешният пореден акт на добросъседство ще укрепи и ще развие отношенията между България и Турция, които поддържат интензивни контакти от десетилетия в елитния и в масовия спорт. Партньорството между двете страни ще допринесе за високи постижения и в спортната медицина и наука. Уверих турския си колега, че ще си сътрудничим активно и в борбата с допинга, с която от години съм лично ангажиран като член на Управителния съвет на WADA.
Най-модерната световна тенденция в спорта в момента включва организирането на съвместни домакинства на европейски и световни първенства. Турция многократно се е доказала като добър домакин на първенства от най-висок ранг. Ние също имаме много традиции в тази посока – в последните години сме изключително активни в организирането на домакинства на редица спортни форуми.
Заедно с Италия България бе домакин на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 и на Световното първенство през 2018 г. През 2021 ще има съвместно домакинство на Европейско първенство по волейбол за жени между България, Сърбия, Румъния и Гърция. За нашите страни това е огромен шанс да промотираме региона си и да стимулираме икономиката. Имаме огромно желание да помислим заедно на какво първенство България и Турция могат да направят съвместно домакинство.
Страната ни ще бъде домакин на последната квалификация по борба за Олимпийските игри в Токио през месец април тази година и поканих делегация от страна на турското министерство на младежта и спорта, за да имаме реална възможност за активна работа между екипите ни след подписването на Меморандума.
В рамките на посещението ми в Анкара бях придружаван от българския посланик в Турция Н. Пр. Надежда Нейнски. Делегацията ни посети Олимпийски център за подготовка и възстановяване на спортисти, където разговарях със спортни специалисти и рехабилитатори, и бе договорено български специалисти да посетят Центъра за обмен на опит.
Поклоних се в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк “Анъткабир”. По време на специална церемония бе поднесен български венец пред Мемориала на Ататюрк.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Арестуваха цяла смяна митничари вземали 10 евро, ако бързаш, 100 - ако си съмнителен

Шефът на ГКПП “Калотина” и цялата смяна са задържани. Следили ги със СРС, а някои от тях демонстрирали завидно финансово състояние. Само преди два месеца директори похвалили съвместните им проверки Арестуваните митничари и граничари на Калотина са вземали масово подкупи от 10 до 100 евро от шофьорите, които преминават през […]