България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

MadeInVarna
България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта

България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество между двете страни в областта на младежта и спорта. Целта на документа е по-нататъшно укрепване на близките отношения между България и Турция и насърчаване на сътрудничеството в развитието на тези области на двете държави. Заедно с турския ми колега Мехмет Мухарем Касапоглу сложимхме подписите си под Меморандума днес в Анкара.
Министър Касапголу бе категоричен, че подписването на меморандума е знак, че България и Турция искат да надградят своите традиционно приятелски отношения. Според турския министър младите хора са най-важният ресурс на всяка страна и младежките политики трябва да се развиват интензивно.
Мехмет Мухарем Касапоглу заяви, че чрез подписването на документа за сътрдудничество се ангажираме да поощряваме традиционните спортове и игри и да насръчаваме спортния туризъм между България и Турция. Той изтъкна, че борбата срещу допинга е приоритет и за двете страни и заяви, че иска да бъдем партньори и в антидопинговите политики.
Днешният пореден акт на добросъседство ще укрепи и ще развие отношенията между България и Турция, които поддържат интензивни контакти от десетилетия в елитния и в масовия спорт. Партньорството между двете страни ще допринесе за високи постижения и в спортната медицина и наука. Уверих турския си колега, че ще си сътрудничим активно и в борбата с допинга, с която от години съм лично ангажиран като член на Управителния съвет на WADA.
Най-модерната световна тенденция в спорта в момента включва организирането на съвместни домакинства на европейски и световни първенства. Турция многократно се е доказала като добър домакин на първенства от най-висок ранг. Ние също имаме много традиции в тази посока – в последните години сме изключително активни в организирането на домакинства на редица спортни форуми.
Заедно с Италия България бе домакин на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 и на Световното първенство през 2018 г. През 2021 ще има съвместно домакинство на Европейско първенство по волейбол за жени между България, Сърбия, Румъния и Гърция. За нашите страни това е огромен шанс да промотираме региона си и да стимулираме икономиката. Имаме огромно желание да помислим заедно на какво първенство България и Турция могат да направят съвместно домакинство.
Страната ни ще бъде домакин на последната квалификация по борба за Олимпийските игри в Токио през месец април тази година и поканих делегация от страна на турското министерство на младежта и спорта, за да имаме реална възможност за активна работа между екипите ни след подписването на Меморандума.
В рамките на посещението ми в Анкара бях придружаван от българския посланик в Турция Н. Пр. Надежда Нейнски. Делегацията ни посети Олимпийски център за подготовка и възстановяване на спортисти, където разговарях със спортни специалисти и рехабилитатори, и бе договорено български специалисти да посетят Центъра за обмен на опит.
Поклоних се в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк “Анъткабир”. По време на специална церемония бе поднесен български венец пред Мемориала на Ататюрк.

Следваща Новина

Арестуваха цяла смяна митничари вземали 10 евро, ако бързаш, 100 - ако си съмнителен

Шефът на ГКПП “Калотина” и цялата смяна са задържани. Следили ги със СРС, а някои от тях демонстрирали завидно финансово състояние. Само преди два месеца директори похвалили съвместните им проверки Арестуваните митничари и граничари на Калотина са вземали масово подкупи от 10 до 100 евро от шофьорите, които преминават през […]