Програмисти уволниха министър в Чехия

MadeInVarna
Програмисти уволниха министър в Чехия

Доброволна инициатива на програмисти доведе до оставката на министъра на транспорта на Чехия. В рамките на един уикенд разработчиците създадоха уеб сайт, за който правителството планираше да похарчи 16 милиона евро.

Закрит търг за разработка на уеб сайт и приложение за продажба на разрешения за пътуване по магистралите на стойност 401 милиона крони (16 милиона евро) предизвика възмущение сред ИТ общността в Чехия.

Томаш Вондрачек, собственик на компанията Actum Digital, призова общността да обедини усилията си и да създаде продукт, който отговаря на условията на търга и е напълно безплатен. Инициативата беше подкрепена от над 300 специалисти.

В резултат, екип от 60 доброволци написа през уикенда софтуер за уебсайта Ferznamka.cz и го представи на държавата. Той вече работи в тестов режим, но все още не продава купони на собствениците на автомобили, освен виртуални такива на символична стойност от няколко крони, които ще отидат за благотворителност.

Чешкият премиер Андрей Бабиш посети хакатона, а министърът на транспорта Владимир Кремлик, чието ведомство подготви многомилионния договор за разработка на сайта, подаде оставка.

Източник: Technews.bg

Следваща Новина

Черно море – Окжетпес 2:2

Черно море завърши 2:2 с Окжетпес (Казахстан) в четвъртата си контрола от лагера в Турция. Попаденията за “моряците” на комплекс “Старлайт”, край Сиде реализираха Мартин Минчев и Илиан Илиев младши. В 32-ата минута казахстанците откриха резултата. След центриране от корнер Димитриев реализира за 1:0. В 40-ата минута Черно море изравни. […]