TikTok предизвикателство със скрито послание показва колко лесно децата могат да пропуснат признаците на онлайн тормоза

MadeInVarna
TikTok предизвикателство със скрито послание показва колко лесно децата могат да пропуснат признаците на онлайн тормоза

​​Кампанията #CheckBeforeYouChat на AMBER Alert – Европа е по повод Международния ден на безследно изчезналите деца – 25 май; партньор от българска страна е ГД „Национална полиция“

Фондация AMBER Alert – Европа, неправителствени организации в областта на защитата на децата и служителите на правоприлагащите органи от цял свят се обединяват с популярни в социалните мрежи личности в борбата срещу онлайн тормоза. Общата цел е недопускане на насилие на деца, което според анализите сериозно нараства в условията на изолация, заради пандемията от коронавируса.
Кампанията #CheckBeforeYouChat (Провери, преди да започнеш да чатиш“) е по повод Международния ден на безследно изчезналите деца – 25 май. Тя стартира с танцово предизвикателство, отправено от инфлуенсъри в TikTok. Началото на втората й част бе дадено точно преди датата на отбелязване на световния ден, когато участниците публикуваха свои видеоклипове, но вместо да следват стъпките, те стоят неподвижно и разкриват истинското значение на предизвикателството – да обърнат внимание на подрастващите и да им покажат кои са признаците на скритите заплахи в общуването онлайн с непознати, водещи до тормоз в мрежата.
„Когато бе пуснато предизвикателството, въпреки че знаците бяха точно пред очите им, децата не забелязваха какво става. В мрежата това често се случва, докато не стане твърде късно. Искаме да сме сигурни, че децата са наясно с факта, че онлайн не всичко е такова, каквото изглежда, и те трябва да внимават с кого общуват в социалните медии, приложения или игри“, отбеляза Франк Хоен, председател и основател на AMBER Alert – Европа.
Винаги проверявай, преди да започнеш да чатиш – към този призив се присъединява и Главна дирекция „Национална полиция“, партньор на инициативата от българска страна. От там напомнят, че по данни на организаторите на кампанията, ежедневно 750 000 потребители в света упражняват онлайн тормоз над деца.

Кампанията #CheckBeforeYouChat е организирана от фондация AMBER Alert – Европа, подпомагаща спасяването на изчезнали деца. Инициативата се провежда в сътрудничество с неправителствения сектор, правоприлагащите органи и известни лица от цял свят. Партньори са Innocean Berlin, Beyond Influence, Dahouse, Isle of Green, Bot Inc. Целта е справяне със случаите на онлайн тормоз и недопускане на насилие над деца, което сериозно нараства в условията на изолация, заради пандемията от коронавируса.
Справянето с пандемията доведе до социална изолация, което създаде условия за тревожно увеличаване на случаите на онлайн тормоз. Това е опасно явление. Всичко започва, когато възрастен се сприятелява с деца онлайн и изгражда у тях фалшиво доверие, с което по-късно започва да злоупотребява и нерядко се стига до сексуално насилие както онлайн, така и лично.
По-рано този месец песента „Love Birds“ („Птици на любовта“), съдържаща в текста си петте етапа на онлайн тормоза, беше официално пусната в платформата TikTok, заедно с танц в 5 стъпки. С помощта на известни интерпретатори танцовото предизвикателство беше възпроизведено от хиляди нищо неподозиращи потребители на платформата по целия свят.
За повече информация за кампанията моля, посетете https://www.checkbeforeyouchat.com/


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Наградиха победителите във Varna Channel Cup 2021

Изключителен адреналин за състезатели и зрелище за публика предложи седмото издание на ветроходна регата за килови яхти Varna Channel Cup, провеждаща се във Варна между 21-14 май. 37 екипажа взеха участие в шестте провели се гонки, минали под съдийството на румънския международен съдия Козмин Андроник и протестната комисия, водена от […]